Lezing in Den Helder door Kees Boele: Op de grens van wad en water

Lezing in Den Helder door Kees Boele: Op de grens van wad en water

Deze lezing vindt plaats in bezoekerscentrum “De Helderse Vallei”. 
Adres: De Helderse Vallei 9-11, 1783 DA Den Helder.
Datum 25 februari 2023, aanvang 13:30 uur.
Coördinator: Tineke Broersen cabroersen@gmail.com

Kees Boele: “Op de grens van wad en water”

Golven beuken op het strand, de vloedstroom rukt onstuitbaar op over het wad. Leven op de grens van land en zee is overleven in extreme omstandigheden.Wat leeft er en waar leven ze van? Het Noordzeestrand is bijna een woestijn. Slechts strandvlooien doen er een poging om te overleven in een vloedmerk. Vlak voor de kust leven Zaagjes, diep ingegraven in het zand. Voortdurend belaagd door Tepelhoorns die in staat zijn om met rasptong letterlijk in te breken in de gesloten schelp. Alles wat er aanspoelt komt van ve. Aan de andere kant van de eilanden ligt de Waddenzee. Totaal verschillend van het Noordzee strand en ongekend rijk aan verschillende biotopen. Van slikkig wad begroeid met kiezelwieren en begraasd door Wadslakjes tot mosselbanken waar Zandzagers (een worm) en Gewone Zeesterren  jagen. In de geulen leven vissen als Bot, Botervis en Puitaal. En bij laag water zijn er overal vogels te zien. Scholeksters en Eidereenden op zoek naar Kokkels, Bergeenden kijken uit naar Wadslakjes en Tureluurs hopen een Zeepier of Gespikkelde Dieseltreinworm te verschalken. Strekdammen en basalt dijken geven een totaal andere blik op het leven in de Waddenzee. Bijna exotisch rijk aan zeewieren, slakken, krabben en zeepokken. Roodwieren als Iers Mos en Purperwier geven kleur aan de bruin-groene massa van Knotswier, Zee-eik en Darmwier. Drie soorten alikruiken kruipen grazend over deze rijk gedekte tafel. Bizarre Keverslakken volgen hun spoor. Strandkrabben lopen als vuilnismannen rond om de restjes op te ruimen. 
Hoger op de dijken lijkt de zilte kwelder al te beginnen. Zeealsem, Gesteelde Zoutmelde en Deens Lepelblad zijn er tussen de steenblokken gekropen. Waar de kwelder direct grens aan het zoute water is het Zeekraal die als eerste de strijd aandurft met het water. Engels Slijkgras volgt al snel, gevolgd door Zulte en Zeealsem.  

Kees Boele, bioloog, natuurpresentator en o.a. docent voor de Vrije Academie, neemt u met “Op de grens van land en zee” mee door een ongekend boeiend en gevarieerd biotoop.

Datum & tijd
za 25 februari 2023 om 13:30