Op stap binnen de grenzen van Nederland, lezing door Ger Molenaar (Den Helder)

Een lezing door Ger Molenaar, georganiseerd door de KNNV Alkmaar- Den Helder op zaterdag 23 september 2023.
Deze lezing vindt plaats in bezoekerscentrum “De Helderse Vallei”. Adres: De Helderse Vallei 9-11, 1783 DA Den Helder. Aanvang 13:30 uur. Toegang gratis.
Coördinator: Tineke Broersen info@regioalkmaar.knnv.nl

In de coronatijd waren we aan Nederland gebonden, verre reizen waren niet mogelijk dus gingen we op reis in Nederland. In onze eigen omgeving zijn we natuurlijk ook gezegend met mooie natuurterreinen, maar Nederland biedt natuurlijk veel meer. Dus de tent uit het stof gehaald en vele weekenden met mijn meissie er op uit. Naar het Oldambt in Groningen met zijn grauwe kieken en prachtige boerderijen die mij als agrarisch museumdirecteur natuurlijk zeer aanspraken. Daar niet ver vandaan beland je in de Onlanden en Zuidlaren met een grote rijkdom aan vogels, bevers en nog veel meer. Niet onvermeld mag blijven dat daar nog een zeer relaxt volkje woont. Daarna belanden we bij de Weerribben, Dwingelderveld, Fochteloërveld, het Diependal en de Drentse Aa. Na de verkenning van het noorden steken we door naar het zuiden en zonder al te lange reistijden komen we in Limburg terecht waar het met de vele leuke orchideeën, reptielen en niet te vergeten de vogels, goed vertoeven is en je s’ avonds onder het mom van een Maastrichts biertje, tot de conclusie komt dat Nederland nog zo slecht niet is. Als je dan ook nog op de terugweg door Brabant boomkikkers, vliegende herten en inktviszwammen tegen komt, kan ons landje wedijveren met het buitenland.

Ger Molenaar was jarenlang werkzaam als inspecteur bij de keuringsdienst van de bollenteelt; thans parttime museumdirecteur en al zijn leven lang een bevlogen natuurliefhebber.

Boven: grauwe klauwier, Lanius collurio, foto Ger Molenaar

Datum & tijd
za 23 september 2023 om 13:30