Den Helder: Evert Maarschall, lezing over botanische rijkdom

Lezing: zaterdagmiddag 23 oktober 13.30 tot 16.00 uur, door Evert Maarschall

Locatie: De Helderse Vallei, de Helderse Vallei 9-11, 1783 DA, Den Helder
Zie ook: https://www.deheldersevallei.nl

U moet in de Helderse Vallei aan de deur een QR-code van uw coronapas laten zien, of een bewijs dat u corona hebt gehad of een negatieve testuitslag.

Lezing door Evert Maarschall: we bezoeken de duinen van Noord-Holland en enkele andere natuurgebieden in Nederland. Daarna nemen we een kijkje in het gebied tussen de Elbe en de Oder. 

He voorjaar begint als eerste in de landgoederen langs de duinrand; we bezoeken Marqette, Haarlemmerhout en Elswout. Vervolgens bekijken we de rijke flora van de duinen en dan met name die van het Noord-Hollands Duinreservaat met het aangrenzend duin van Schoorl. In de duinen komen heel veel verschillende soorten biotopen voor, met als gevolg een uitermate diverse flora. De rijkdom van het gebied komt ook tot uiting in het voorkomen van zo’n tiental soorten die in de rest van Nederland nagenoeg ontbreken. 

Na de pauze gaan we oostwaarts: eerst in Nederland zelf, waarbij we een kijkje nemen in natuurgebieden met een geheel ander karakter zoals het Dwingelderveld, het gebied van de Drentse Aa in Drenthe, de Ooijpolder langs de Waal en een deel van Zuid-Limburg. De nadruk ligt op de karakteristieke soorten die in elk van deze gebieden weer anders is. Als laatste komt de natuur bij onze buren aan bod: in veel gebieden langs de Elbe en de Oder is nog natuur te vinden met soorten die in Nederland of zeer zeldzaam of geheel verdwenen zijn zoals o.a. het paapje, de ortolaan en de kraanvogel.   

Boven: kruisbladgentiaan, Gentiana cruciata, foto Evert Maarschall                                                                                                       

Datum & tijd
za 23 oktober 2021 om 13:30