Lezing in Alkmaar door Ger Molenaar: Voorjaar in de Cevennen, de Camargue en de steppen van La Crau

De flora en fauna in het voorjaar in de Cevennen, de Camargue en de steppen van La Crau

Een lezing door Ger Molenaar georganiseerd door de KNNV Alkmaar-Den Helder op woensdag 28 februari om 20.00 uur in Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10, 1813 BG Alkmaar.
Toegang gratis.

In het voorjaar van 2022 zijn wij naar het prachtige Frankrijk getrokken. Enthousiast gemaakt door Harm Niessen en Evert Maarschall, trokken we naar de Vercors om de daar ongekende flora en fauna te ontdekken. Vanuit de camping in Barbiere trokken we naar de alpenweiden van Mont Urles en Mont Aigoual, maar ook pal naast de camping was het een waar orchideeënfeest. Boven op de alpenweiden was het net Julianadorp: heel veel narcissen en krokussen. Hoewel de vogels hier het onderspit delven, hebben we toch nog leuke soorten gezien. In de weekenden namen we de tijd om de vide greniers te bezoeken om zo ook het museum van spullen te voorzien.

In 2023, enthousiast geraakt door de Vercors, togen we weer naar Frankrijk maar nu richting de Cevennen. Dit bleek ook een orchideeën paradijs en één met interessante vogels als drie soorten gieren, steenarenden, rode rotslijsters en nog veel meer. Ook hier werden de endemen weer gevonden, maakten we kennis met het streekgerecht aligot en denken we de ark van Noach te hebben gevonden. Vervolgens trokken we naar de Camargue waar we ons vermaakten met de vele vogelsoorten die het gebied rijk is; verboden paden werden betreden alwaar woudaapjes, beverratten, lachsterns, baardgrasmus en vele leuke andere observaties werden vastgelegd.  

Tenslotte bezochten we de steppen van La Crau vanuit Les Alpilles, een ervaring om nooit meer te vergeten. Ongekende waarnemingen van alle daar voorkomende soorten als kleine trap en zandhoenders. In de zeer vroege ochtend naar de steppen en na de koffie In de omgeving van Les Alpilles wandelen en soorten ontdekken als oehoe en scharrelaar.          
Kortom een interessante avond door en voor de allround natuurliefhebber.

Foto rode rotslijster: Ger Molenaar

Datum & tijd
wo 28 februari 2024 om 20:00