Lezing in Den Helder door Hans Nieuwenhuijsen: Bloemen en bijen, zijn het wel vrienden?

Zaterdag 24 februari geeft Hans Nieuwenhuijsen een lezing in De Helderse Vallei met de titel: Bloemen en bijen, zijn het wel vrienden?

Locatie: De Helderse Vallei. Adres: De Helderse Vallei 9-11, 1783 DA Den Helder.
Datum: 24 februari 2024
Aanvang: 13.30 uur, toegang gratis

(In BLAD 75 stond voor deze datum de lezing van Aglaia Bouma aangekondigd, maar die wordt verplaatst naar woensdag 27 november 2024, in Alkmaar.)

Kijk eens naar die prachtige Nederlandse bloemstillevens. En kijk eens naar bloemen om je heen. Hoe verklaar je al die verschillende bloemvormen en kleuren? Ook de bloembezoekende insecten vertonen een enorme verscheidenheid in bouw: een duidelijk voorbeeld van de gezamenlijke evolutie van plant en dier. Darwin was één van de eersten die probeerden die verscheidenheid te verklaren met zijn evolutietheorie. Maar veel insecten voeden zich of hun jongen met stuifmeel. Het zijn stuifmeeldieven, die de voortplanting van de plant negatief beïnvloeden. Orchideeën, de grootste groep bloemplanten hebben daar iets tegen gevonden. Vooral manlijke bijen en wespen weten ze te misleiden. Hoe? Dat hoor en zie je tijdens de lezing. 

Hans Nieuwenhuijsen was in zijn werkzame leven biologieleraar aan de RSG Schagen. Na zijn pensionering stort hij zich op zijn hobby, het bestuderen van bijen en wespen. Hij is medeauteur van ‘De wespen en mieren van Nederland’ en ‘De Nederlandse bijen” en gastmedewerker bij Naturalis. Binnen de KNNV Afdeling Alkmaar-Den Helder was hij actief in het bestuur, nu stuurt hij de aankondigingen van lezingen naar kranten en websites. Zijn laatste ‘invallezing’ (vervanging van een zieke Pieter van Breugel) leverde enthousiaste reacties en nieuwe leden op).

Boven: middelste wesp, Dolichovespula media, op wespenorchis, foto Pieter van Breugel

Datum & tijd
za 24 februari 2024 om 13:30