Lezing over Noord-Spanje: van Ebro Delta naar de steppen van Monegros, door Johan Bos (Alkmaar)

Noord-Spanje: van Ebro Delta naar de steppen van Monegros

Een lezing door Johan Bos, georganiseerd door de KNNV Alkmaar-Den Helder op woensdag 25 oktober 2023 om 20.00 uur in Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10. 1813 BG Alkmaar. Toegang gratis.

Noord-Spanje is rijk aan wilde natuur. Dat heeft alles te maken met de grootte van het gebied en de enorme afwisseling in landschappen. Johan Bos neemt de aanwezigen mee van de kletsnatte Ebro Delta naar de kurkdroge steppen van Monegros. Hij toont vervolgens de rijkdom van de voor-Pyreneeën en de hoge Pyreneeën.

De lezing begint in de Ebro Delta, waar allerlei soorten reigers en sterns broeden in het natuurpark en de rietvelden. De ‘rijstmoerassen’ bieden aan al deze vogels genoeg voedselmogelijkheden. Een greep uit de soorten: koereiger, ralreiger, purperreiger, kwak en woudaap. De vorkstaartplevier broedt eveneens in dit rijke gebied en we zien wat bijzondere meeuwensoorten.

Na de Ebro Delta vertrekken we naar de steppen van Los Monegros. Hier zien we onder andere grote trap, kleine trap, griel en veel leeuweriken, waaronder de kalanderleeuwerik. Gieren bevinden zich vooral in de (pré-) Pyreneeën. Bos gaat in op de problematiek rond deze imposante vogels en hij heeft fraaie beelden van aasgier, hop, rotskruiper, alpenheggenmus, bijeneter en vele andere soorten. Behalve vogels zullen ook vlinders, planten en imposante landschappen te bewonderen zijn.

Johan Bos is tekstschrijver en heeft meerdere boeken op zijn naam staan. Daarnaast is hij natuurfotograaf en voelt zich zeer betrokken bij de natuur en het natuurbehoud. Hij is oud-voorzitter van de Vogelwerkgroep Alkmaar en thans voorzitter van de KNNV afdeling Alkmaar-Den Helder. Door zijn jarenlang regelmatig verblijf in Spanje heeft hij een grondige kennis opgebouwd over de bijzondere natuur aldaar en wel speciaal die van het noordelijk deel van dit land.

Boven: apollovlinder, Parnassius apollo, foto Johan Bos

Datum & tijd
wo 25 oktober 2023 om 20:00