Lezing over vleermuizen door Jan Boshamer, in Alkmaar

“Wat vertellen vleermuizen ons over onze directe leefomgeving?”

Een lezing door Jan Boshamer, georganiseerd door de KNNV afdeling Alkmaar-Den Helder op woensdagavond 23 november 20.00 uur in Wijkcentrum Overdie. Van Maerlantstraat 8-10. 1813 BH Alkmaar. Toegang gratis.

Jan Boshamer, natuurliefhebber en ecoloog, is een specialist op het gebied van de Nederlandse zoogdieren. Zijn grote liefde is al jarenlang de vleermuis. Op alle mogelijke manieren zet hij zich in voor de studie en de bescherming van deze bijzondere vliegende zoogdieren.

In de lezing wil ik graag iets vertellen over mijn fascinatie voor deze mysterieuze dieren. Behalve fascinerend vanwege hun verborgen nachtelijke levenswijze, blijken vleermuizen ook nog eens kritische gebruikers van hun leefomgeving te zijn. Hier botsen onze belangen en die van vleermuizen nog wel eens. Vooral waar het gaat om de aanwezigheid van vleermuizen in gebouwen, lopen we regelmatig tegen conflicten aan. Meerdere soorten zijn echte cultuurvolgers, ze maken graag gebruik van onderkomens die wij ze in onze gebouwen bieden. Vleermuizen kunnen individueel erg oud worden, daarnaast gebruiken ze hun onderkomens vaak jaren achter elkaar. Wat doen we met een gebouw waar vleermuizen in huizen, maar dat op de nominatie staat gesloopt of rigoureus verbouwd te gaan worden? Is het ter compensatie ophangen van een groot aantal zogenaamde vleermuiskasten dan een oplossing? 

Lang geleden ben ik begonnen om met de z.g. bat-detector (een elektronisch hulpmiddel om de zeer hoge geluiden van vleermuizen te kunnen horen) te luisteren naar vleermuizen en al doende meer te weten te komen over nachtelijke levenswijze van deze dieren. Na verloop van tijd bleek ook dit apparaat niet zaligmakend voor een goed inzicht wat er zoal in de omgeving rondvliegt. Ik ben toen begonnen met het ophangen van speciale vleermuiskasten in verschillende gebieden in de Kop van Noord Holland. Dit leverde boven verwachting snel resultaat op. Aan de hand van een PowerPoint presentatie wil ik iets te kunnen laten zien over deze fantastische dieren.

Datum & tijd
wo 23 november 2022 om 20:00