Alkmaar: lezing van Norbert Peeters: Wat is wildernis?

Woensdag 27 oktober. Lezing door Norbert Peeters over het onderwerp: wat is wildernis? 

Aanvang lezing 20.00 uur. Wijkcentrum Overdie. Van Maerlantstraat 8-10, 1813 BH Alkmaar

U moet in Wijkcentrum Overdie aan de deur een QR-code van uw coronapas laten zien, of een bewijs dat u corona hebt gehad of een negatieve testuitslag.

In het volledig verkavelde Nederland wordt wildernis fel bediscussieerd. Een uitstekende illustratie is het jaarlijks terugkerende debat over de Oostvaardersplassen. Hoewel het dierenleed tijdens de wintermaanden dit geschil telkens opnieuw aanwakkert, vormt het begrip ‘wildernis’ het ware twistpunt. Het voor- en tegenkamp zijn het fundamenteel oneens over de vraag of de Oostvaardersplassen het stempel ‘wildernis’ verdienen. Voorstanders zien het natuurgebied als een succesvol stukje herwilderd landschap, waarin de natuur vrij spel krijgt, terwijl tegenstanders Nederland te klein vinden voor een wildernisgebied en menselijke interventie onontbeerlijk achten. Maar wat verstaan we eigenlijk onder het begrip wildernis? En hoe hangt dit begrip samen met de ontwikkeling van de tuinfilosofie?

In deze lezing probeert Norbert Peeters een antwoord te formuleren op de vraag: wat is wildernis? Dat zal hij doen met als uitgangspunt zijn recente boek ‘Wildernis-vernis: een filosoof in het Vondelpark’ (Uitgeverij Noordboek, 2021). Zijn hypothese is dat er een ongemakkelijke waarheid schuilgaat in de Nederlandse fascinatie voor wildernis en het bijhorende natuurbeheer.  

Datum & tijd
wo 27 oktober 2021 om 20:00