Alkmaar: Marinco Lefevere en Klaas Bart, lezing over Bulgarije en Griekenland

Lezing: woensdag 29 september 2021, aanvang 20.00 uur.
Door Marinco Lefevere en Klaas Bart, lid van Vogelwerkgroep Tringa en VWA.


Locatie: Wijkcentrum Overdie, van Maerlantstraat 8-10, 1813 BH Alkmaar

U moet in Wijkcentrum Overdie aan de deur een QR-code van uw coronapas laten zien, of een bewijs dat u corona hebt gehad of een negatieve testuitslag.

De ongereptheid van de Oostelijke Rhodopen (Bulgarije), rivierdelta’s in Griekenland.

In september 2015 hebben wij een vogelreis gemaakt naar het hart van de Balkan en hebben we de de Oostelijke Rhodopen in Bulgarije bezocht. Dit landschappelijk gezien bijzondere gebied wacht op ontdekking. Beboste berggebieden worden afgewisseld door open vlaktes. Rivieren meanderen door natte graslanden en wilgen struwelen. Kleinschalige landbouw wordt afgewisseld met extensieve veeteelt. 
De fora en fauna zijn uniek. Orchideeën bloeien in de velden, de veldleeuwerik zing jubelend zijn lied gadegeslagen door een overvliegende gier. 

Na te hebben genoten van ons verblijf in Bulgarije hebben wij de kustgebieden van Griekenland bezocht. Deze gebieden zijn grotendeels in cultuur gebracht en hier hebben wij een aantal akkerbouw gebieden bezocht waar o.a. katoen werd verbouwd. Gelukkig zijn de delta gebieden van de uitmondende rivieren ongerept, beschermd en vogelrijk. Hier zagen we o.a. reuzensterns schreeuwend terugkeren naar het vaste land na hun vistocht op open zee. Via de bergen, waar wij Keizerarenden zagen rondcirkelen zijn wij naar de Zwarte Zee gereden.
Daar hebben wij genoten van de vele roofvogels en zwarte ooievaars die hier overtrekken. Maar ook zagen wij in een moerasgebiedje Steltkluten, Zwarte Ibis en Breedbekstrandloper rond lopen.

Zin om mee te genieten van onze reis?

Tot ziens!

Marinco en Klaas

Datum & tijd
wo 29 september 2021 om 20:00