Den Helder: Margriet Honingh, lezing over botanische kunst


Lezing: zaterdagmiddag 27 november 13.30 uur tot 16.00 uur:
Margriet Honingh over botanische kunst.
Locatie: De Helderse Vallei, de Helderse Vallei 9-11, 1783 DA, Den Helder
Zie ook: https://www.deheldersevallei.nl

Botanische kunst van verleden naar heden

De geschiedenis van de botanische kunst beslaat ongeveer 5 eeuwen, van de kruidenboeken uit de 16e eeuw tot heden. Gedurende de eeuwen heeft de botanische kunst zich ontwikkelt in velerlei richtingen, maar de hedendaagse botanisch kunstenaar vindt nog steeds de basis in een eeuwenoude traditie, waarbij onderzoek, correcte weergave van het plantenmateriaal wordt gecombineerd met creativiteit in compositie en beeldtaal.
De Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland hanteert de definitie van de botanische kunst als volgt:
Een botanische tekening of schildering toont een gedetailleerde en wetenschappelijk verantwoorde weergave van een plant of delen van een plant, met aandacht voor de specifieke kenmerken die de plant van andere onderscheidt. De afbeelding kan een prototype of een portret van een individuele plant zijn
Ook zal er tijdens de lezing geprobeerd worden een antwoord te geven op de vraag: “Hoe maak je nu zo’n werk?
Margriet Honingh:
Sinds mijn kennismaking met botanisch tekenen en schilderen enkele jaren geleden, heb ik besloten mij in deze kunstvorm te specialiseren. 
Het weergeven van planten op een botanische grondslag combineert een wetenschappelijke en creatieve benadering en vormt een interessante combinatie van deze tweedimensionale kunst. Ook de zuiver ambachtelijke en traditionele kenmerken hebben mijn belangstelling. 
In April 2006 is de vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland (www.botanischkunstenaarsnederland.nl)  opgericht om de botanische kunst in al zijn facetten onder de aandacht te brengen van een zo breed mogelijk publiek. Ik ben bij de oprichting betrokken geweest en heb tot april 2016 deel uitgemaakt van het bestuur als algemeen bestuurslid.

Boven: Artisjok/kardoen, aquarel Margriet Honingh

Datum & tijd
za 27 november 2021 van 13:30 tot 16:00