Wat belandt er op het strand? Lezing door Wilbert Kerkhof (Den Helder)

Wat belandt er op het strand ?

Een lezing door Wilbert Kerkhof, georganiseerd door de KNNV Alkmaar- Den Helder op zaterdag 25 november 2023, om 13.30 uur in ‘De Helderse Vallei”.
De Helderse Vallei 9-11, 1783 DA Den Helder. Toegang gratis.

Wie bij Den Helder naar het strand gaat ziet vanaf de dijk bij Nogal Wiedus afwisselend een rustige of schuimbekkende zee. De lichte lijn van de Razende Bol, en in de verte wat kruisjes van een windmolenpark, geven een beetje houvast in het water. Wat er zich onder de zeespiegel staande houdt en weet te overleven blijft voor veel mensen onduidelijk. Een deel van de zo verborgen levensvormen komt echter na stormachtig weer uiteindelijk op het strand terecht. Dit aanspoelsel geeft ons een kans wat te leren over die wereld onder water. Twintig jaar strandwerkgroep van de KNNV heeft ontmoetingen opgeleverd die uiteenlopen van wieren tot weekdieren, van helmkrabben naar hartegels, van vogels naar vissen, van meloenkwallen tot mosdiertjes en van plankton naar paalwormen. Tijdens de lezing probeer ik met (voor)beelden van de chaos op het strand een begrijpelijke spiegel van de zee te presenteren. Aan het einde van dit verhaal vol fossielen en exoten krijgen alle bezoekers een meer dan honderdduizend jaar oude herinnering.

Wilbert Kerkhof is, na enkele jaren als kok gewerkt te hebben, ruim 30 jaar actief geweest in het middelbaar onderwijs.  Hier werkte hij vooral binnen het vak biologie. Tijdens deze hele periode deed hij ook als veldbioloog onderzoek naar insecten in vrijwel alle duinen van Noord-Holland, vooral sprinkhanen, krekels en lieveheersbeestjes hebben zijn belangstelling. De laatste 20 jaar is hij lid van de Strandwerkgroep van de KNNV, waarvan de laatste 3 jaar als coördinator.  Zijn verleden als kok biedt hem de mogelijkheid om zowel van sprinkhanen en krekels als van zeewier of oesters te genieten.

Boven: zeetulpen, Megabalanus tintinnabulum, foto Wilbert Kerkhof

Datum & tijd
za 25 november 2023 om 13:30