Gemeen 25
Test je soortenkennis met het op naam brengen van de afgebeelde soorten. De namen hebben iets gemeen. Met het herkennen van twee soorten heb je een overeenkomst die kan helpen bij het op naam brengen van een mogelijk lastiger derde soort. De volledige oplossing bestaat uit de drie soortnamen én hun gemeenschap. Deze laatste zou in deze jubileum-aflevering wel eens voor hoofdbrekens kunnen zorgen. Mijn foto’s zijn in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal gemaakt. Wil je uiterlijk 10 oktober je oplossing mailen naar ruudcosters27@gmail.com?
De correcte inzendingen van Gemeen 24 kwamen van Tom Damm, Freek Kalsbeek, Jan Verkaik, Peter de Zwart, Marja Apeldoorn, Mieke Pol, Rina Klous & Jacos Jes, Henk Schipper, Ada Klaij, Loes de Geus, Marian van der Laan en Mart van Zweeden.
Op de foto’s stonden rouwkwikstaart, zilverschildzaad en zwavelzwam. Omdat de rouwkwikstaart een ondersoort is van de witte kwikstaart is witte kwikstaart ook correct.
De overeenkomst ‘scheikundig element’ (hydrargyrum, argentum en sulfur) was aanleiding voor een aantal reacties die ik de lezer niet wil onthouden.
- Een element uit het periodiek systeem dat alleen bij de zwavelzwam (L. sulphureus) ook in de wetenschappelijke naam zit (Tom Damm).
- Kwik, zwavel en zilver zijn sulfozouten. Dat zijn mineralen waartoe de metalen kwik en zilver behoren, maar ook het niet-metaal zwavel (Freek Kalsbeek).
- Zojuist teruggekeerd van een verkwikkende vakantie in IJsland, waar het zwavel in het geothermische water onze zilveren sieraden deed verkleuren. Deze scheikundige elementen waren al bekend bij de oude alchemisten (Mart van Zweeden).
Tip: als je op de afbeeldingen klikt zie je ze nog beter.
- Afbeelding 1
- Afbeelding 2
- Afbeelding 3