Het jaar 2023 is het Jaar van de Meervleermuis

De meervleermuis is wereldwijd behoorlijk zeldzaam, maar van oudsher zijn ze in Nederland in aardige aantallen aanwezig. Het is namelijk een typische soort voor uitgestrekte meren, kanalen en moerassen waar Nederland zo rijk aan is. De meervleermuis is daarmee een echt Nederlands boegbeeld en dus is 2023 uitgeroepen tot het Jaar van de Meervleermuis!

Maar liefst 29 procent van de vrouwtjes van de Europese populatie krijgt haar jongen in Nederland. De vrouwtjes leven in grote kraamgroepen van honderd tot vierhonderd dieren die zeer plaatstrouw zijn aan hun verblijfplaats. Er zijn 65 tot 70 kraamgroepen in Nederland die ongeveer 175 gebouwen gebruiken als kraamverblijf.

Afname
De laatste jaren heeft de meervleermuis het moeilijk. Landelijk neemt het aantal meervleermuizen in Nederland al jaren af, van rond de 11.700 dieren in 1994 naar 7.000 dieren in 2021, met daarbij vooral de laatste jaren een sterke daling. Er zijn problemen met hun voedselaanbod (insecten), gebrek aan donkere plekken door onze lichtbronnen en verlies van verblijfplaatsen door isolatiemaatregelen voor de energietransitie. En door de verborgen nachtelijke leefwijze is er nog héél veel dat we niet weten over deze vleermuizen.

Daarom heeft de Zoogdiervereniging 2023 aangewezen als het Jaar van de Meervleermuis. In het Jaar van de Meervleermuis zetten de Zoogdiervereniging, ARTIS en talloze vrijwilligers de meervleermuis in het zonnetje (al zit de meervleermuis liever in het donker). 

We vragen aandacht voor de soort; zorgen dat veel meer mensen de meervleermuis kennen en waarderen. 

We doen onderzoek om de levenswijze en uitdagingen van de meervleermuis beter te begrijpen. 

Bovendien gaan we met overheid, bouwsector en architecten om tafel, om te zorgen dat meervleermuizen in Nederland weer kunnen floreren.

Centrale plek in de organisatie is de website www.meervleermuis.nl. Hier is voor ieder kennisniveau (jong, oud, natuurliefhebber, professional of geïnteresseerde) informatie te vinden. Je vindt er ook contactgegevens, persberichten, merchandise en beeldmateriaal. We zullen ook de (sociale) media voorzien van een stroom berichten, video’s en artikelen. Je hoort van ons in het Jaar van de Meervleermuis! 

Extra: In Natura jaargang 120 nr. 3, september 2023 is een uitgebreid artikel over de meervleermuis te vinden van de hand van Jan Boshamer.

Boven: meervleermuis, Myotis dasycneme, foto Kamiel Spoelstra
Deze foto is gemaakt in ’t Wildrijk bij Sint Maartensvlotbrug