Gemeen 26

GEMEEN (26)

Test je soortenkennis met het op naam brengen van de afgebeelde soorten. De namen hebben iets gemeen. Met het herkennen van twee soorten heb je een overeenkomst die kan helpen bij het op naam brengen van een mogelijk lastiger derde soort. De volledige oplossing bestaat uit de drie soortnamen én hun gemeenschap. Mijn foto’s zijn in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal gemaakt. Wil je uiterlijk 10 januari je oplossing mailen naar ruudcosters27@gmail.com ?  

Gemeen 25 

De 14 correcte oplossingen komen op naam van Freek Kalsbeek, Mieke Pol, Peter de Zwart, Marian van der Laan, Marja Apeldoorn, Mart van Zweeden, Joke Vink, Michel Rühland, Peter de Greeuw, Jan Verkaik, Hanneke Reitsma, Rina Klous & Jacos Jes, Marianne Knip en Ans Roos.

Op de foto’s staan witgesterde blauwborst, bruine rat en deens lepelblad. De overeenkomst is dat de soortnamen svecica, norvegicus en danica afleidingen zijn van de Latijnse namen van de drie Scandinavische landen Zweden, Noorwegen en Denemarken. Omdat de witgesterde blauwborst een ondersoort is van de blauwborst is blauwborst correct. Alleen bij het deens lepelblad (C. danica) zit de verwijzing naar het land ook in de Nederlandse naam. Marianne Knip vond heel creatief een andere, niet bedoelde maar wel correcte, overeenkomst: “Ik zie een blauwborst die een kever heeft, een bruine rat die aan het eten is en deens lepelblad heeft lepel in de naam. Is de overeenkomst eten?”.

De 25 afleveringen trokken 45 verschillende deelnemers met een of meerdere goede oplossingen met Rina Klous & Jacos Jes, Marja Apeldoorn en Joke Vink met 22, 17 en 14 als topscorers. 

Tip: als je op de foto’s klikt zie je ze nog beter.
Begin maart staat de volgende Gemeen klaar op deze site.